Popis
Kniha SMRTÍCÍ ROSTLINY není jen strohým průvodcem danou problematikou či manuálem pro klinickou praxi, není ani farmakologickou příručkou – jsou to nádherně zpracované a fascinujícím způsobem prezentované přírodní dějiny těch nejjedovatějších rostlin světa, které čtenáře vtáhnou do tajů neobyčejně rafinovaných strategií pro přežití a také poutavě osvětlí, jaký vliv mají tyto rostliny na člověka, živočichy a ostatní rostliny. Některé z těchto nebezpečných a potenciálně smrtonosných rostlin působí ihned po požití, jiné škodí až při dlouhodobém užívání. Další zase účinkují při kontaktu s pokožkou nebo s očima či při vdechnutí. Tyto výjimečné rostlinné druhy rozmanitých čeledí lze nalézt na všech kontinentech. Látky, které produkují, jsou součástí jejich strategie pro přežití. Podstatnou roli v jejich barvitém evolučním příběhu hrají pozitivní účinky na člověka a živočichy. Čtivým způsobem se seznámíte s neobyčejnou různorodostí těchto rostlinných druhů, a to prostřednictvím fascinujících ukázek a příkladů, překrásných ilustrací i přehledných schémat. Pro čtenáře se zájmem o rostlinnou říši nebo pro ty, kdo tíhnou k ekologii či farmakologii, bude tato publikace okouzlujícím a dobrodružným čtením.
Elizabeth Daunceyová má titul v oboru botanika a PhD v oboru taxonomie rostlin. Po většinu své kariéry pracuje jako vědecká pracovnice a konzultantka v oddělení jedovatých látek v londýnské státní nemocnici se samostatnou správou Guy’s & St Thomas Hospital NHS Trust a spolupracuje s Královskými botanickými zahradami v Kew. Jejím oborem je také vývoj systémů pro určování jedovatých rostlin a hub, které jsou vhodné pro léčení otravy jedem. Je autorkou knihy Poisonous Plants: A Guide for Parents and Childcare Providers (Kew Publishing, 2010). Od roku 2012 pracuje pro Medicinal Plant Names Services při vydavatelství Kew.
Sonny Larsson je lékárník s titulem PhD v oboru farmakognosie. Pracoval jako pomocný profesor farmakognosie na univerzitě v Uppsale a na Technologické univerzitě v Lulee. Poté nastoupil do pozice fytochemika. Rovněž pracoval v Dánské botanické zahradě a Muzeu přírody, kde se věnoval studiu chemických vlastností rostlin. Od roku 2013 pracuje pro Centrum informací o jedech ve Švédsku se zaměřením na otravy rostlinami. Zabývá se rostlinnými léčivy jakožto doplňky stravy.