Šťavnatá letní romance: ukázka z knihy Pomerančový háj
Šťavnaté a voňavé letní čtení o lásce a rodinných tajemstvích.Šťavnaté a voňavé letní čtení o lásce a rodinných tajemstvích, které vás přenese do španělské slunné Sevilly. Holly se rozhodne dát košem své stresující práci ve městě, vrátit se do města svého dětství na jihu Anglie a splnit si svůj sen - otevřít si obchůdek Hořký pomeranč.
Hollyina matka Ella miluje španělskou Sevillu. Proč se tedy zdráhá se tam vrátit a doprovodit Holly na obchodní cestě? Čeho se bojí – a má to něco společného s tajemným receptem na sevillský pomerančový koláč s mandlemi, který před rodinou ukrývá?
Přečtěte si krátkou ukázku.
Holly listovala zkrabacenými a skvrnami pokrytými stránkami matčiny staré kuchařky a najednou to uviděla, vykukovalo to na ní ze zažloutlé obálky. Jako by někdo (její matka?) napůl chtěla rercept utajit a napůl si přála, aby ho někdo našel.
Holly vytáhla opatrně křehlý list papíru z obálky a špičkami prstů ho v záhybech vyhladila. Původní recept byl ve španělštině a Holly rozeznala jen několik slov. Hned po ním ale viděla soupis ingrediencí a postup přípravy v angličtině, v obou případech šlo o rukopis, který nepoznávala.
Sevillský pomerančový koláč a mandlemi, četla v nadpise. Pro zvláštní příležitost.
Okamžitě ji napadlo, že jestli tohle není zvláštní příležitost - den mimořádně významné zprávy, kdy rodičům oznámí, co už dlouho plánovala, na čem posledních osmnáct měsíců pracovala, aniž by o tom měli sebemenší tušení - pak neví, co by to mohlo být.
Holly se pustila do anglické verze receptu. Nejdřív pečlivě omyjte a nahrubo nakrájejte sevillské pomeranče. Zvedla hlavu a přelétla k nim pohledem. Ležely v míse na kuchyňské lince a v tlumeném únorovém odpoledním světle zářily jako oranžové lucerny. Na pohled nebyly právě nejkrásnější: ani zdánlivě nepřipomínaly pravidelnou kouli a na povrchu byly hrubé a strupaté. Zato ale oslňovaly až neskutečně živou barvou. Když tyhle hořké sevillské pomeranče poprvé viděla v přepravce v jednom farmářském obchodě u Birdportu, takřka jí to vyrazilo dech.
Teď jeden z pomerančů zvedla a přičichla k jeho tlusté kůře. Bože můj. Sevillské pomeranče jsou příliš trpké, než aby se daly jíst čerstvé - svou výrazně kyselou chutí připomínají citron. Ale jejich vůně... ta Holly vracela do opojného léta. Možná je naděje že... Holly se pustila do loupání.
Poprvé matčin starý španělský recept objevila v pubertě. Zatímco ostatní děvčata trávila sobotní odpoledne ve městě s kamarádkami u kávy, vybíráním make-upu nebo nekonečným tlacháním o klucích a o nejnovějších filmech v místním kině... Holly pekla - ovocné koláče, crumble, spousty brownies. Odjakživa jí nějvětší radost dělalo, když vytahovala z trouby plech s čerstvě upečenými sladkostmi.
Nikdy nebyla tak úplně běžný teenager, usmála se sama pro sebe. To, co zažívali ostatní při zůzných divokých dobrodružstvích, ona zažívala při listování matčinou kuchařkou.
Pomerančový háj