00 Kč

V košíku zatím nic není

Procházet doporučené produkty

Způsoby doručení

  • Zásilkovna Zásilkovna - Výdejní místa 69 Kč
  • GLS GLS - Výdejní místa 69 Kč
  • Česká pošta Česká pošta - Balíkovna79 Kč
  • Zásilkovna Zásilkovna - Doručení domů 99 Kč
  • GLS GLS - Na adresu 99 Kč
  • Česká pošta Česká pošta - Balík do ruky 99 Kč

Nakupte ještě za 749 Kč a máte poštovné ZDARMA.

Zobrazit košík

Šťavnatá letní romance: ukázka z knihy Pomerančový háj

Šťavnaté a voňavé letní čtení o lásce a rodinných tajemstvích.
Šťavnaté a voňavé letní čtení o lásce a rodinných tajemstvích, které vás přenese do španělské slunné Sevilly. Holly se rozhodne dát košem své stresující práci ve městě, vrátit se do města svého dětství na jihu Anglie a splnit si svůj sen - otevřít si obchůdek Hořký pomeranč.

Hollyina matka Ella miluje španělskou Sevillu. Proč se tedy zdráhá se tam vrátit a doprovodit Holly na obchodní cestě? Čeho se bojí – a má to něco společného s tajemným receptem na sevillský pomerančový koláč s mandlemi, který před rodinou ukrývá?

Přečtěte si krátkou ukázku.

Holly listovala zkrabacenými a skvrnami pokrytými stránkami matčiny staré kuchařky a najednou to uviděla, vykukovalo to na ní ze zažloutlé obálky. Jako by někdo (její matka?) napůl chtěla rercept utajit a napůl si přála, aby ho někdo našel. 

Holly vytáhla opatrně křehlý list papíru z obálky a špičkami prstů ho v záhybech vyhladila. Původní recept byl ve španělštině a Holly rozeznala jen několik slov. Hned po ním ale viděla soupis ingrediencí a postup přípravy v angličtině, v obou případech šlo o rukopis, který nepoznávala.
Sevillský pomerančový koláč a mandlemi, četla v nadpise. Pro zvláštní příležitost.

Okamžitě ji napadlo, že jestli tohle není zvláštní příležitost - den mimořádně významné zprávy, kdy rodičům oznámí, co už dlouho plánovala, na čem posledních osmnáct měsíců pracovala, aniž by o tom měli sebemenší tušení - pak neví, co by to mohlo být.

Holly se pustila do anglické verze receptu. Nejdřív pečlivě omyjte a nahrubo nakrájejte sevillské pomeranče. Zvedla hlavu a přelétla k nim pohledem. Ležely v míse na kuchyňské lince a v tlumeném únorovém odpoledním světle zářily jako oranžové lucerny. Na pohled nebyly právě nejkrásnější: ani zdánlivě nepřipomínaly pravidelnou kouli a na povrchu byly hrubé a strupaté. Zato ale oslňovaly až neskutečně živou barvou. Když tyhle hořké sevillské pomeranče poprvé viděla v přepravce v jednom farmářském obchodě u Birdportu, takřka jí to vyrazilo dech.

Teď jeden z pomerančů zvedla a přičichla k jeho tlusté kůře. Bože můj. Sevillské pomeranče jsou příliš trpké, než aby se daly jíst čerstvé - svou výrazně kyselou chutí připomínají citron. Ale jejich vůně... ta Holly vracela do opojného léta. Možná je naděje že... Holly se pustila do loupání.

Poprvé matčin starý španělský recept objevila v pubertě. Zatímco ostatní děvčata trávila sobotní odpoledne ve městě s kamarádkami u kávy, vybíráním make-upu nebo nekonečným tlacháním o klucích a o nejnovějších filmech v místním kině... Holly pekla - ovocné koláče, crumble, spousty brownies. Odjakživa jí nějvětší radost dělalo, když vytahovala z trouby plech s čerstvě upečenými sladkostmi.


Nikdy nebyla tak úplně běžný teenager, usmála se sama pro sebe. To, co zažívali ostatní při zůzných divokých dobrodružstvích, ona zažívala při listování matčinou kuchařkou.

Pomerančový háj
Zpět nahoru